Gjøco Herregård Exclusive Oljebaserad träfärg

Gjøco Herregård Exclusive Oljebaserad träfärg

Exklusivt och heltäckande träskydd som kan brytas och tonas i regnbågens alla färger.

Speciellt lämplig för platser utsatta för väder och vind; extra motståndskraftig mot blekning och nedmattning; långa underhållsintervaller.

Oljefärg

Gjøco Herregård Exclusive oljebaserat träskydd är en heltäckande produkt framställd av de mest högkvalitativa oljorna. Den är extremt slitstark och väderbeständig täckande färg baserad på högvärdiga alkyder för trä utomhus. Den innehåller konserveringsmedel för att förhindra uppkomsten av svartmögel. Med ett innehåll på hela 59% av torrsubstans, är ditt träverk garanterat att hålla sig friskt, sunt och vackert i många år. 

Letar du efter en oljebaserad träfärg för utomhusbruk, men vill inte kompromissa med kvaliteten? Då är Gjøcos Herregård Exclusive exakt den produkt du behöver! Du kommer inte bli besviken då produkten lever upp till alla krav vad gäller träskydd. 

Se vårt breda sortiment av exteriör träfärg här. 

Så använder du oljebaserat träskydd: 

  1. Produkten kan användas på nytt och grundat, tidigare laserat, täcklaserat och tryckimpregnerat virke.
  2. Är träet helt obehandlat ska grundas först med en trägrund för att optimera vidhäftningen av efterföljande produkt.
  3. Redan tidigare målade eller behandlade ytor ska borstas rena från smuts, damm och lös färg innan du applicerar träoljan.
  4. Se till att alla fett- och smutsfläckar avlägsnas med grundrens. Ytan/underlaget ska vara helt ren och torr. 
  5. Nytt, hyvlat trä kräver 2 lager, medan ohyvlat trä behöver 3 skikt av oljefärgen.
  6. Tidigare målade och behandlade ytor/underlag ska målas med 1-2 skikt.
  7. Vill du måla ett extra lager, ska detta ske senast 2 veckor efter sista gången för att säkra optimal vidhäftning. 

Är oljebaserad färg bättre än vattenbaserad färg?

Oljebaserade färger är bra att användas vid utomhusmålning i och med att de har en snabbare torktid än vad de vattenbaserade träskyddande produkterna har. 

Går det på ett enkelt sätt att kontrollera vilken typ av färg som använts sedan tidigare?

Ja, det går med enkla medel att kontrollera vad träet behandlats med tidigare. Som redan nämnts så när du ska behandla dina utomhus träsnickerier, är det viktigt att veta om de behandlats tidigare och med vad de i sådana fall har behandlats med. En oljebaserad färg kan inte användas på ovanpå en vattenbaserad färg, då den förstnämnda inte får den optimala vidhäftningen; det vill säga att den oljebaserade färgen inte kommer att fästa ovanpå om träet är sedan tidigare behandlat med en vattenbaserad färg. 

 

  1. Det första du ska göra är att doppa trasan i hushållsspriten och låta den bli ordentligt genomdränkt. Välj en vit tygtrasa om det är kulörta färger som ska testas för att resultatet ska bli synligare och tvärtom för ljusa kulörer, det vill säga en mörkare färg på trasan om du ska testa ljusa kulörer.
  2. När tygtrasan är ordentligt våt så trycker du den mot det trä som är målat och som du vill testa. Håll trasan mot den gamla färgen i ca. 30 sekunder. Ta sedan bort trasan och kontrollera om det sitter färgrester på den. 
  3. Ser du att det finns färg på trasan och att den gamla färgen på träet har lösts upp, så kan du med säkerhet utgå från att den gamla färgen är av en vattenbaserad sort. Är tygtrasan som den var innan du startade testet, det vill säga helt utan färgrester och att den gamla färgen på träet inte påverkats, så är träet målat med en oljefärg.

 

Ett annat snabbt sätt att testa vilken sorts färg som använts är att slipa ytan på huset med sandpapper; blir färgen till ett sorts damm så har huset målats med oljebaserad färg/alkydoljefärg. Men skulle färgen fastna på slippappret så har man använt en akrylatfärg.