Måla trappa

Måla trappa

Självklart ska du passa på att måla om din trappa när du ändå är i gång med att måla om därhemma. Det är några saker du ska tänka på innan du startar på projektet: vilken typ av målarfärg är bäst för detta ändamål samt vilka kulörer ska du välja? Oavsett om du planerar en hel makeover med nya kulörer på väggar, tak, lister m.m. eller om det bara är trappan du vill fräscha upp så har vi på Gebenna allt det du behöver.

En trappa utsätts för slitage på ett helt annat sätt än annan “inredning” i hemmet; efter ett par år så blir det synbart och behovet att måla om och fräscha upp ökar. Med lite färg kan du göra trappen som ny igen! Hos oss på Gebenna hittar du endast högkvalitativa färger du kan använda när du vill måla om din trappa! Vi för både Betong- och Golvfärg från Primacol samt norska Gjøcos Golv 40. Båda produkterna är lämpliga att användas oavsett vilket material trappan är tillverkad i. Golv 40 från Gjøco kan dessutom brytas i vilken kulör eller nyans som helst! 

Vilken färg till trappan? 

När du ska välja färg till trappan är det enkelt att gå med den klassiska vita kulören – och varför inte! En vit nymålad trappa ger ett superfräscht och snyggt intryck och har du andra kulörer på väggarna, så blir kontrasterna riktigt läckra! Vill du satsa på en vit kulör, så är det vanligast att man väljer en bruten vit nyans. Vill du att trappans kulör ska matcha de övriga trädetaljerna hemma, så som lister, golvsocklar, paneler m.m. så är dessa oftast målade i kulören RAL 9010 eller NCS 0-500 S.

Men! Varför inte måla om trappan i en helt annan kulör? 

 Så målar du trappan

  1. Se till att rengöra riktigt noga med grundrens. Låt trappan torka helt innan du börjar måla.
  2. Skrapa bort all gammal lös färg – finns det lösa rester, så kommer färgen inte att fästa ordentligt och du kommer att se att det börjar flagna redan kort efter om grundarbetet inte är ordentligt utfört. 
  3. Spackla och reparera eventuella hål, sprickor och annat som kan påverka slutresultatet. Trätrappa spacklas med träspackel. När detta är gjort och spacklet torkat, så är det viktigt att slipa allt jämnt. var noga med att dammsuga och torka bort allt slipdamm. 
  4. Är trappan helt nybyggd eller obehandlad, ska du grunda med en spärrgrund för att undvika hartsgenomträngningar från kvistmärken. 
  5. nu är du redo att måla om trappan. Måla kanterna med en liten pensel och använd sedan en roller till trappstegen och andra flata ytor.
  6. Vi rekommenderar att du jobbar med en skumroller för att få ett helt slätt resultat. 
  7. Måla trappan två gånger – i vissa fall kan det till och med vara nödvändigt att måla tre gånger.

Efter att du målat trappan den sista gången, så ska du lämna den att torka ordentligt i minst i dygn (innan du börjar använda den!). Detta för att säkerställa att färgen får chans att härda ordentligt. MEN! Fullhärdad blir den först efter 5-6 veckor, så det kan vara bra att vara lite försiktigt i början när du ni använder trappen.